Stora krav på skadestånd vid rättegång om barnmisshandel

Idag måndag inleddes rättegången mot de två föräldrar i Borås som misstänks för att under många år ha misshandlat sina egna barn. Föräldrarna krävs nu på skadestånd för kränkning, sveda och värk på sammanlagt drygt 300 000 kronor.

Åtalet handlar om hur två av barnen systematiskt blivit slagna sedan 2001. Men kränkningen av barnen har förmodligen startat flera år tidigare.

Pappan verkar oberörd i rättssalen i Borås tingsrätt och erkänner ingenting av misshandeln. Mamman säger däremot att hon slagit de två barnen men att hon gjort det i frustration och förtvivlan.

I åklagarens sakframställan tonar bilden fram av en kvinna som själv växt upp utan föräldrar och som blivit slagen som barn. Hon har åtskilliga gånger sökt hjälp för sina egna psykiska problem; för att hon tappat kontrollen över sin situation och i ren desperation slagit barnen. Idag är hon en bruten kvinna som fick hjälpas in i rättssalen.

Trots att det är kvinnan som har erkänt att hon slagit barnen tycks hon ha haft en underordnad roll. Framför allt är det pappan som slagit sina barn - inte minst är det den nu 10-årige pojken som fått ta emot slag och sparkar när han inte har uppfört sig. Misshandelns tycks ha ökat i samband med att ett tredje barn föddes i familjen förra året.

Åtalet gäller grov fridskränkning och misshandel sedan 2001. Men det är väl dokumenterat att familjen inte fungerat långt innan tidigare. En mängd journalanteckningar från både barnomsorg, skola, socialtjänst och sjukvård vittnar om blåmärken, destruktiva beteenden - och att allt inte stått rätt till i familjen - men ingen ingrep. Rättegången fortsätter i morgon tisdag.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".