Polisen protesterar mot att bli hemhjälp

Polisen i Borås har tröttnat på att fungera som hemhjälp åt en kvinna i Borås som ramlar i hemmet och ofta behöver hjälp för att komma upp - ibland flera gånger i veckan. Nu har man lämnat över ärendet till Trandareds kommundel. Och där finns det hjälp att få, säger Monica Svensson som är ansvarig för äldreomsorgen.

Tidigare brukade familjen ringa till sjukvården och be om hjälp. Men ambulanspersonalen har - precis som polisen - tröttnat på att åka till den aktuella adressen. Polisen hjälper naturligtvis till vid akut nöd eller sjukdom, men det är inte polisens uppgift att regelbundet åka till en och samma familj, skriver polisen i ett brev till kommunen.

Familjen har uppmanats att anlita hemstjänsten eller skaffa trygghetslarm, men säger sig inte ha råd med det. Men brist på pengar ska inte behöva vara ett problem, säger Monica Svensson som är verksamhetsansvarig för äldreomsorgen i Trandareds kommundel.

- Kostnaden för larmet vägs mot inkomst, till exempel pension, säger hon. Det finns personer som inte betalar något alls för ett trygghetslarm.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".