Kommunen riskerar skadestånd

Fallet med Fristadpojken som förbjöds träffa sina morföräldrar kan sluta med att Borås Stad tvingas betala skadestånd till morföräldrarna. Ärendet är anmält till Europadomstolen och just nu undersöker kommunen om socialkontoret förtalat morföräldrarna.

Pojken, som idag är i 16-årsåldern, växte tillsammans med sin mamma upp hos morföräldrarna, men när relationen mellan dem bröts blev pojken medelpunkten i en djup konflikt. Konflikten slutade med att socialen förbjöd morföräldrarna att träffa pojken om inte en vakt var närvarande och det blev också polishämtning när han en gång ändå rymt till dem.
Socialkontoret i Fristad skrev också i sina rapporter ett antal omdömen om hur morföräldrarna uppfört sig. Först accepterade Borås chefsjurist Lars-Olof Danielsson detta, men säger idag att det inte finns någon anledning att avge sådana omdömen.
Han har nu överlämnat ärendet till den myndighetsperson, personuppgiftsombudet i Borås, Björn Borggren på kommunens revisionsavdelning, som ska avgöra om omdömena är ett brott mot Socialstyrelsens riktlinjer och förvaltninglagen.
Det kan bli tal om skadestånd till morföräldrarna och i ett längre perspektiv kanske till och med en prickning från Europadomstolen. För dit har morföräldrarna anmält hela handläggningen.
Men det ligger många år in i framtiden. Europadomstolen är överlupen av anmälningar och har ännu inte ens meddelat prövotillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".