Iranier räddar ingenjörsutbildning i Borås

Högskolan i Borås satsar hårt på att locka utländska studenter till ingenjörsutbildningarna. Anledningen är det låga intresset från svenska ungdomar. Många platser skulle utan iranierna stå tomma och  utbildningar skulle få läggas ner.

Den stora mängden utländska studenter kommer från Iran och Indien. Till hösten är nästan 150 personer från de två länderna antagna till de engelskspråkiga magisterprogrammen. Enligt Michael Tittus på ingenjörshögskolan så är den här satsningen ett sätt att övervintra, i väntan på att intresset från svenska ungdomar kanske ökar i framtiden. Men det är också ett sätt att uppfylla statens önskemål om att högskolevärlden i landet ska få en mer internationell prägel. Att så många studenter kommer till Borås från just Iran beror bland annat på att högskolan har en samarbetspartner där, Ramin Najizadeh heter han, som åtar sig att mot betalning från studenterna ordna praktiska för iranier som vill till Borås eftersom de inte får plats i det iranska utbildningssystemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".