Rättegång om barnmisshandel avslutas idag

I eftermiddag håller adokaterna sina slutpläderingar i rättegången mot de föräldrar som misstänks ha misshandlat sina barn under många år i Borås. Två personer - med nära kontakt med de misshandlade barnen - har under förmiddagens vittnesförhör uttalat ett stort förtroende för barnens berättelser.

Det är en socialsekreterare och mamman i familjehemmet där de två barnen nu finns som hörts under dagen. Båda ger en samstämmig bild av det barnen berättat sedan de omhändertogs - och båda anser att barnens berättelser är trovärdiga. De berättar t ex om hur den snart 10-årige pojken från början var tyst och uppgiven - som om han gett upp hoppet - men ganska snart började han spontant berätta om hur föräldrarna slagit honom och den 7-åriga lillasystern - och hur pappan skakat och kastat hans då 8 månader gamla lillebror i golvet. 10-åringen är enligt de som står honom närmast just nu lättad över att slippa föräldrarna. - Dom har förstört mitt liv, jag vill aldrig se dom mer, har han sagt - och vid något tillfälle sjungit på sången ”fri som en fågel”. Hur en 10-åring kan uttycka sig på det viset förvånar både vittnena - och åklagaren. Men varken socialsekreteraren eller familjehemsmannan tycks tvivla på 10-åringens uppgifter trots att de aldrig varit med om något liknande. I eftermiddag håller advokaterna sina slutanföranden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".