Få låginkomstagare på (s)-listor

Sveriges största arbetarparti, socialdemokraterna, har allra lägst andel låginkomsttagare på sina valsedlar inför kommunvalet i Sjuhärad i höst. Det visar vår stora granskning av alla som kan bli makthavare efter valet i höst.
Undersökningen bygger på uppgifter från Statistiska centralbyrån, framtagna på särskilt uppdrag av Sverige Radio.

Enlig undersökningen finns jämförelsevise få med riktigt låga inkomster - kanske studerande, deltidsarbetande vårdbiträden och arbetslösa - på valsedlarna för socialdemokraterna i Sjuhäradskommunerna.

Däremot fyller medelinkomstagarna större plats på listorna än i något annat parti. Lisa Dahlberg från Kinna, ung socialdemokrat, på väg att utbilda sig till socionom, tycker ändå att socialdemokraterna fortfarande är ett arbetarparti.

Hon konstaterar bland annat att arbetaryrken mycket väl kan ha löner som gör att man faller in i gruppen medelinskomsttagare. (Enligt Sveriges Radios och SCB:s klassificering: årsinkomst i intervallet 200 000 till 400 000 kronor.)

Vår undersökning visar också att bland de kandidater som ställer upp i riksdagsvalet i höst är det socialdemokraterna som har högst inkomster. Nästan fyra av tio socialdemokrater som ställer upp i riksdagsvalet tjänar mer än 400 000 kronor om året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".