Flest låginkomsttagare i (mp) och (v)

Socialdemokraterna har allra lägst andel låginkomsttagare på sina valsedlar inför kommunvalet i Sjuhärad i höst. De flesta låginkomsttagarna hittar man istället på miljöpartiets och vänsterpartiets valsedlar.

Jämfört med de andra partierna ställer alltså vänstern och miljöpartiet upp med flest låginkomsttagare. Båda partierna har också mycket få kandidater till kommunvalet i inkomsttoppen, som tjänar över 400 000 kronor.

- Det här med att samla privategendom ligger ganska långt från den ideologi miljöpartiet har, säger Ingvor Carlander (mp) i Ulricehamn.

Är det till och med fult att tjäna för mycket i miljöpartiet?

- Nej, det tror jag inte. Det beror på vad man gör med pengarna.

Men att höginkomsttagarna är få gäller alltså jämfört med politiker i de andra partierna. Om man istället jämför med befolkningen, tjänar både miljö- och vänsterpartisterna ändå mer än vad väljarna gör i genomsnitt.

- Om man skulle försöka uppnå en väldigt demokratisk politikerkår, så vill man ju ha ungefär jämnt med representanter ur alla grupper, och ur det perspektivet så är det väl inte bra att man ligger över i snitt, säger Ingvor Carlander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".