Fotbollskola för tioåringar

I Borås vill ett företag starta en friskola för mellanstadie- och högstadieelever, specialiserad på fotboll.
Mikael Johansson är vd i det bolag som ligger bakom skol-idén:

- Vi kommer att revolutionera fotbollen, säger vd:n Mikael Johansson, som företräder jönköpingsföretaget med det pampiga namnet Swesa - Scandinavian Way of Education, Sport and Academy.

- Vi kommer att stärka såväl klubblagsfotbollen som landslagsfotbollen i Sverige.

Företaget har ingen erfarenhet av att driva en skola. Man säger att man ska starta en till hösten på en ännu hemlig ort, men än har man inget klart. Skolan i Borås, som ska få anmnet Sjuhäradsskolan, ska starta nästa höst, 2008.

Mikael Johansson vill inte avslöja hur många timmar barnen ska ägna sig åt fotboll, men det ska inte gå ut över några andra ämnen säger han och har ser inget fel i att locka 10-åringar till sin skola med löften om mycket fotboll:

På frågan om det är rätt att använda fotbollen för att locka tioåringar till en viss skola, säger han att de vanliga ämnen ju ändå är viktigare än fotbollen men undervisningen ska totalintegreras och med ett totalansvar ska barnen lära sig att hinna med både fotboll och skola.

Borås folkpartistiska kommunalråd Morgan Hjalmarsson är positiv och föreslår att Borås kommunstyrelse under måndagen säger ja till Sjuhäradsskolan, fotbollsskolan för tioåringar och äldre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".