Folkpartister mest välbetalda

Folkpartiet har de mest välbetalda kandidaterna i Sjuhärad till kommunfullmäktigevalet i höst. Det visar den stora undersökningen av partiernas kandidater som Sveriges Radio har låtit Statistiska Centeralbyrån göra.

Över 1100 personer står på de olika partiernas valsedlar till kommunvalen i de åtta kommunerna i Radio Sjuhärads område. Alla har de en chans att nå makten efter valet. För de flesta som väljs blir politiken en bisyssla, vid sidan om ett vanligt jobb.

De här politikerna som grupp har högre genomsnittsinkomst än sina väljare. Och allra bäst i Sjuhärad klarar sig alltså folkpartiets kandidater. En fjärdedel på partiets valsedlar hade en inkomst över 400 000, vilket motsvarar runt 33 000 per månad.

Moderaterna har näst högst andel politiker, 20 procent, med inkomst över 400 000. I andra änden av skalan - vänstern, kristdemokraterna och miljöpartiet har störst andel kandidater med tämligen låg inkomst. Runt 40 procent av deras kandidater ligger under 200 000 i årsinkomst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".