Politisk turbulens i Borås

Borås kommunstyrelse beslöt igår att säga ja till förslaget att ändra Viskans lopp och dra järnvägen i tunnlar under Borås. Det viktigaste beslutet på hundra år, sade man.
Men Vägvalets Björn Wahllöf höll i sista stund på att skapa politisk kris genom att gå emot förslaget.

De andra borgerliga partierna i Borås kände inte till förslaget på förhand. Wahllöf ville för övrigt inte ens avslöja det vid sittande kommunstyrelsebord. Wahllöf sa att han skulle skriva en debattartikel om det om några dagar och en politisk kris höll snabbt på att segla upp.
Björn Wahllöf, är ansvarigt kommunalråd för samhällsbyggnadsfrågor sedan åtta år tillbaka, men har aldrig yppat kritik mot Götalandsbanan som diskuterats i 20 år, förrän igår, dagen innan svaret till Banverket skulle vara inne.
Socialdemokraterna ansåg att det var skandal och Solveig Kjörnsberg krävde Wahllöfs avgång. Men Björn Wahllöf kallades in till Borås högste politiker, moderaternas Björn Bergquist och Wahllöf ändrade sig och röstade med övriga partier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".