Få invandrare på centerns listor

Det dominerande partiet i sex av åtta Sjuhäradskommuner, centerpartiet, saknar nästan helt kandidater med utländsk bakgrund på sina valsedlar. Det visar Sveriges Radios kartläggning av partiernas kandidater inför valet i höst.

Men också i de övriga partierna är invandrare underrepresenterade.

Inte ens tio av nära 200 centerkandidater i Sjuhärad har utländsk bakgrund, det vill säga är själva födda utomlands eller har två föräldrar som är födda utomlands. I Borås har centern tagit ett litet steg på vägen för att öka mångfalden genom att Mohammed Farah står på valsedeln, säger Mats Brandt (c).

Centerpartiet är starkast i de mindre kommunerna i sjuhärad, med tyngdpunkt på landsbygden. Och där bor färre med utländsk bakgrund, vilket ger färre kontaktytor. En ny svensk som vill in i politiken lär inte först söka upp just centern, tror Mats Brandt.

Mats Brandt (c) själv saknar däremot inte kontaktytor, han är sedan åtta år ordförande i kommundelsnämnden i invandrartäta stadsdelen Norrby. I slutet av sommaren flyttar han från villan på Engelbrektsgatan i Borås till en bostadsrätt på just Norrby. Att det blev en lägenhet på Norrby är mest en slump, säger Brandt, men på sätt och vis blir det ändå ett eget litet integrationsprojekt.

- Att få bo mitt bland invånarna och dela det vardagliga med dem tror jag berikar mitt ordförandeskap.

Vänsterpartiet och miljöpartiet är de två partier i Sjuhärad som ställer upp med störst andel invandrare i kommunvalet. Men i genomsnitt tar inte invandrare den plats i politiken, som motsvarar andelen av befolkningen.

- Det är beklagligt, men en tydlig signal att vi måste föra ut vårt budskap till invandrare också, säger Awaz Karim, som är folkpartist från Limmared.

Men hon tycker inte om att medierna delar upp folk på det sättet som bland annat Sveriges Radio har gjort i undersökningen.

- Jag kan förstå att jag är invandrare. Jag är född i ett annat land. Men mina barn är födda i Sverige, de är svenska medborgare från första dagen. Hur länge ska de vara invandrare? För mig är det självklart att de är svenska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".