Fängelse för barnmisshandeln i Borås

Idag fredag kom domen mot det föräldrapar i Borås som misstänkts för att ha kränkt och misshandlat sina barn under lång tid. Båda två döms till fängelse och till att betala skadestånd till sina egna barn.

Borås tingsrätt skriver i domen att barnens berättelser är tillförlitliga och att det inte finns anledning att tro att de ljuger. Både pojken och flickan har berättat i polisförhör om hur de blivit slagna och misshandlade på olika sätt. Tingsrättens bedömning är att gärningarna mot barnen har pågått under lång tid och har inneburit grova kränkningar av barnen.

Misshandeln har skett både för att uppfostra och för att bestraffa, men pojken - som blev värst drabbad - har inte alltid förstått varför han blev slagen, enligt domen.

Mamman har erkänt en del av anklagelserna mot henne medan pappan under rättegången nekade till allt. Han åtalades för grov misshandel men döms för den lindrigare varianten, misshandel. Båda föräldrarna fälls för grov fridskränkning.

Pappan döms till två och ett halvt år i fängelse. Dessutom ska han betala skadestånd till sin nu tioårige son på 100 000 kronor. Den nu sjuåriga flickan ska han betala 50 000 kronor. Mamman ska betala 50 000 kronor vart och ett av barnen.

Hon döms till ett och ett halvt års fängelse. Enligt domen har försökte mamman tona ner tona ner sin egen del i misshandeln under rättegången, jämfört med vad hon erkänt i polisförhören.

Skadestånd på totalt 250 000 kronor till barnen, alltså, från deras föräldrar som nu hamnar i fängelse. En tydlig markering från samhället visserligen - men inga pengar i världen lär uppväga det faktum att barnen blivit slagna och kränkta av dem som ska stå för trygghet, kärlek och respekt när man är liten: mamma och pappa.

Lena Löfgren
lena.lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".