Svagt intresse för flyktingar

Intresset för Herrljungas nya flyktingar är svagt bland kommunens företagare. Det visar en enkätundersökning som Herrljungaföretagarna har genomfört, där de frågat om företagen kan ordna fram praktikplatser till de flyktingar som väntas komma.

Det var i maj i år som kommunfullmäktige i Herrljunga bestämde att det ska öppnas en ny flyktingmottagning i kommunen.
Men det blir alltså svårt att ordna fram arbete åt de 32 flyktingar som ska komma.
Näringslivssamordnaren Berndt Bengtsson brukar ha bra kontakt med företagen i Herrljunga kommun, men nu var det bara sex av ett 35-tal företag som svarade på enkäten.
Det tolkar Bernt Bengtsson som ett bristande intresse för flyktingarna. Han menar också att det helt enkelt inte finns fler praktikplatser i kommunen.
Några företagare visade dessutom tydligt att de inte tycker att Herrljunga kommun ska ta emot fler arbetslösa.
Frågan om flyktingmottagningens vara eller icke vara är känslig och väcker blandade känslor bland de boende i kommunen. En del förstår inte de företagare som är kritiska, medan andra håller med om att man i första hand ska ta hand om de arbetslösa som redan finns i kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".