Landstingen struntar i funktionshindrade

Antalet personer med funktionshinder som inte får sina behov tillgodosedda  ökar i Västra Götaland. Det visar en kartläggning som länsstyrelsen gjort. I Sjuhärad är det Borås som sticker ut i redovisningen. Där har antalet beslut och domar som inte har verkställts för personer med funktionshinder, mer än fördubblats jämfört med förra årets undersökning -från 16 stycken 2004 till 37 stycken 2005.

Enligt Socialtjänstlagen, och lagen om stöd och service till funktionshindrade, ska personer med särskilda behov ha rätt till hjälp och stöd. Det kan handla om ledsagare, kontaktperson, anpassad bostad och liknande. Men enligt en utredning som länsstyrelsen nu gjort fungerar inte lagen. Antalet beslut och domar som inte har verkställts i länet har ökat från 320 stycken 2004 till 354 vid senaste årsskiftet - trots att personerna har rätt till hjälpen enligt lagen. Flera kommuner i Sjuhärad redovisar domar och beslut som inte har verkställts, men det är Borås som utmärker sig i statistiken. Länsstyrelsen konstaterar att siffrorna för Borås mer än fördubblats jämfört med förra årets undersökning. Undersökningen visar också att bristen på bostäder för personer med funktionshinder visserligen har minskat något - men den är fortfarande i regionen. Nu kräver länsstyrelsen att berörda kommuner kraftfullt vidtar åtgärder för att hitta lösningar på problemen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".