Ny kamp för polishögskola till Borås

Högskolan i Borås arbetar nu aktivt för att få en polishögskola till Borås. Redan i augusti presenterar Högskolan en möjlig framtida lokal polisutbildning.
Men inte bara Borås konkurrerar om en eventuell Västsvensk polishögskola, denna gång vill även Uddevalla och Skövde vara med i leken.

För sex år sedan var Borås med som en av slutkandidaterna till Sveriges tredje polishögskola, en utbildning som till slut Växjö fick.

Sedan dess har regeringen bestämt att hela polisutbildningen ska moderniseras, att utbildningen ska integreras som en riktig högskoleutbildning och att det antagligen ska finnas fler nya utbildningsorter.

Så idag är det många runtom i Sverige som slåss om denna nya utbildning - trots att regeringens utredning inte är klar förrän i början av nästa år.

Högskolan i Borås har till exempel redan startat arbetet för att få en polishögskola. I augusti presenteras en möjlig utbildning i Borås, som motsvarar kraven från regeringen. Bland annat gäller det rekryteringen av svenskar med utlandsbakgrund.

En av de som driver frågan med polishögskola till Borås är moderate riksdagsmannen och polisen Ulf Sjösten.

I Västsverige finns idag tre kandidater till utbildningsort förutom Borås vill även Uddevalla och Skövde ha en ny polishögskola

- Men Borås är bäst för Västsverige, anser Sjösten.

Förra gången rekommenderade både västsvenska polisen och regionens alla politiker Borås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".