Skyltar skall stoppa vägpirater

Antalet inbrott i husbilar med övernattande människor har sjunkit kraftigt i år jämfört med förra året. Men polisen fruktar en ökning i samband med friidrotts-EM i Göteborg i sommar å satsar nu på att stoppa tjuvarna med en skylt i bilrutan.

Vägpiraternas framfart gör att polisen tillsammans med bland annat Vägverket och Turistrådet skickar ut varningsskyltar till husbilsägare.
På framsidan av skylten, som ska sättas i rutan på husbilen, finns texten ”SAFE CAR”, och på baksidan information om hur man kan skydda sig mot vägpirater.
60 000 skyltar skickas nu ut till t ex rederier och turistbyråer, för att ges vidare till husbilsturister i Sverige.
För ett år sedan, i början av juli, hade 68 inbrott i husbilar i Västsverige anmälts till polisen. I år är den siffran 19.

Enligt Per-Arne Nilsson, kriminalpolis, beror minskningen delvis på att folk är mer vaksamma, men också för att flera gripits för inbrotten och några fortfarande sitter inne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".