Länsstyrelsen får kritik

Handikappombudsmannen Lars Lööw är kritisk till att länsstyrelserna, bla länsstyrelsen i Västra Götaland, trycker på för dåligt mot kommuner som trots domstolsbeslut inte ger bostad åt personer med vissa funktionshinder.
Länsstyrelserna kan utfärda vite för de kommuner som inte gör som domstolarna beslutar. Men möjligheten utnyttjas nästan aldrig. Enligt socialstyrelsen, har det bara inträffat två gånger dom senaste två åren att länsstyrelser hotat med vite för att få kommunerna att raska på och följa domstolsbeslut, det skriver Göteborgsposten. I Västra Götalandsregionen finns 49 personer som väntar på att kommunerna ska uppfylla vad länsrätten bestämt. Den 1 juli i år skärptes möjligheterna för länsstyrelserna att ta itu med långsamma kommuner. En kommun som trotsar socialtjänstlagen kan nu få betala en miljon kronor i böter, förutsatt att länsstyrelsen beslutat driva fallet. Böterna utdöms varje gång kommunen låter bli att följa domstolens beslut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista