Rösträknare saknas till höstens val

Just nu annonserar länsstyrelsen i Västra Götaland efter rösträknare inför valet i höst. I Vänersborg, där sjuhäradsbornas röster hamnar, har man svårt att få tillräckligt med folk.
Rösterna i Västra Götaland räknas på två platser. Göteborg tar hand om gamla Göteborgs- och Bohuslän. Rösterna från resten av länet räknas ihop i Vänersborg, och det är alltså också där som sjuhäradsbornas röster hamnar. Och nu annonserar länstyrelsen efter rösträknare med egenskaper som fingerfärdighet, sifferminne och noggrannhet. I Göteborg har man redan nästan dubbelt så många intresserade som man har platser. Men i Vänersborg har man bara fått in 34 ansökningar till 70 platser. Lars-Erik Persson är jurist på länsstyrelsen och han säger att det som tidigare var ett jobb för hemmafruar, nu blivit ett extraknäck för studenter, och att det kan förklara varför Vänersborg har svårare att få tag på folk. Men än finns det hopp, en dryg månad återstår av ansökningstiden. Förra valet lyckades man få ihop tillräckligt många rösträknare även i Vänersborg, fast det var knappt. Det nya personvalet gör också att arbetet ökar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista