Sänkt motorvägshastighet genom centrala Borås

Hastigheten på riksväg 40 genom Borås kommer att sänkas till 70 kilometer i timmen redan nästa år. Detta som ett resultat av den modernisering av vägen som Borås och Vägverket kom överens om nyligen.

Riksväg 40 tillhör motorvägarnas fossiler. Det tycker många, bland annat Borås planeringschef Jörgen Rylander. En moderniseringsplan togs fram i våras, en plan som brukar kallas Skönheten och oljudet.

Det är ju de två problemen man vill komma till rätta med: bilisterna ska upptäcka skönheten i Borås, på sin sju minuter långa passage på motorvägen, och boråsarna ska slippa oljudet.

När Borås nyligen gick med på att förskottera fyra miljoner så att Vägverket kan bygga rastplatsen öster om Borås, vid Sörbo, så gjorde det möjligt för Vägverket qatt använda 17 statliga miljoner för att rusta upp motorvägen genom Borås, mellan Brodalsmotet vid gamla Varbergsvägen och Klippbron vid Villasta’n redan 2007 och -08.

Så nu ska den delen få ny belysning och man funderar också på att också belysa fasaderna på vissa hus i närheten - alltså visa skönheten.

Däremot tycks det inte bli några träd längs med motorvägen, som tidigare föreslagits - åtminstone inte mellan Brodal och Villasta’n.

Däremot ska man sätta upp nya räcken och en ny mittremsa - samtidigt som man också sänker den tillåtna hastigheten till 70 på denna centrala del av motorvägen - allt för att minska bullret för de som bor och vistas i närheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".