Över 50 fågelarter räknade på golfbanan

Golfbanan vid Kråkered utanför Borås är en bra miljö inte bara för golfare, utan också för fåglar. Det visar den fågelräkning som ett 10-tal fågelskådare gjorde under några tidiga mornar nu i juni.

Golfklubben vill göra en bred miljösatsning och i den ingår att ta reda på mer om djurlivet kring banan. Ordföranden för Västergötlands ornitologer Åke Andersson hjälpte till att ordna fågelräkningen och gjorde en förutsägelse.

- Det skulel förvåna mig om vi kommer under 65 arter.

Riktigt så många arter kunde man inte räkna in under fyra mycket tidiga mornar, 53 arter blev det. Den vanligaste fågeln vid golfbanan var lövsångare, som också räknas som landets vanligaste fågel.

Men där fanns också fåglar som inte hörs och syns lika ofta: göktyta, dubbeltrast och grå flugsnappare. Göken fanns där också.

Fågelskådarnas nästa uppgift, efter sommaren, är att hjälpa golfklubben med tips, som kan göra banan till en ännu mer lockande miljö för fåglar. Kanske genom att plantera häckar, bygga stenrösen, lämna fler döda träd i skogspartierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".