Stora arsenikutsläpp i Skene

Den gamla soptippen i Skene läcker mycket arsenik. Det är ett av de högst uppmätta värdena i Västsverige.
Det visar nya provtagningar som nu är klara vid Kungsfors gamla soptipp. Och det finns ytterligare en arsenikläcka i området som man ännu inte kunnat lokalisera.

Det är en nedlagd soptipp som Kungsfors i Skene använt, som är orsaken till de läckande gifterna.
Tippen, som kallas ”bomullstippen”, har enligt uppgift varit nedlagd i trettio år och har en gång i tiden använts för att dumpa bomull.
Men enligt tidigare anställda har det mesta slängts på tippen och vad som egentligen ryms där är oklart.
Det hela upptäcktes när kommunen började förhandla med Borås wäfveri för att köpa marken. Snabbanalyser visade att soptippen läcker mycket höga halter av arsenik, tungmetaller och oljor ut i Skrålabäcken.
Nu har ytterligare prover tagits och analyserats. De visar att det finns för höga halter av tungmetaller som kadmium, koppar, bly, och zink, men också cancerframkallande oljeprodukter.
Man har också konstaterat att mängder med olika typer av avfall slängts på tippen, en del så sent som på 80-talet.
Det mest anmärkningsvärda är dock de höga arsenikvärdena. Redan vid första tillfället i våras påvisades så höga arsenikhalter i ytjordslagret, att direktkontakt var direkt farlig för människor och djur.
Nu har ytterligare prover visat att vatttnet i Skrålabäcken nedanför den nerlagda soptippen också har höga halter av arsenik. Det tyder på att jordlagren läcker ut den giftiga arseniken vidare ut i Viskan. 
Prover som gjorts med vattenmossa visar att mossan tar upp arseniken. Vattenmossan nedströms tippen hade så höga halter av arsenik att företaget som analyserat vattenmossa vid upp mot 100 olika ställen i Västsverige, aldrig konstaterat högre värden än dem som uppmätts i Skene.
Det visade sig också att mossa uppströms soptippen också hade höga halter arsenik. Det pekar, enligt analysföretaget, på att det finns ytterligare en arsenikläcka någon annastans i området.  

Direkt efter semestrarna kommer miljökontoret att anlysera provtagningsresultatet för att undersöka vilka åtgärder som måste vidtas.

Borås Wäfveri har visat ett ökat intresse att sälja marken, men Marks kommun vill avvakta fortsatta undersökningar. Det gäller först och främst vilka åtgärder som skall vidtas för att säkerställa området.
Det kan handla om övertäckning eller en totalsanering. Men först skall en kostandsberäkning göras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".