Boråskvinna lämnar Libanon

Nu väljer höggravida boråsaren Mona Nasser Al Din att låta sig evakueras från Libanon där hon studerar. Hon och hennes man hade beslutat sig för att stanna, men när läget blev allt mer hotfullt bestämde de sig för att försöka ta sig till Sverige. När Radio Sjuhärad pratade med henne vid åttatiden väntade familjen i Beiruts hamn för komma med ett grekiskt fartyg som svenska myndigheter har chartart.

Strax efter klockan nio hade svenskarna påbörjat ombordstigningen på det grekiska fartyg som ska föra dem till Cypern. 
Sedan man kom ner till hamnen klockan sju i morse har det varit två explosioner i närheten. 

Igår vägrade Israel att ge säkerhetsgarantier det grekiska fartygtet som skulle ta ombord svenskarna, och fartyget kunde därför inte anlöpa hamnen i Beirut. Men idag kunde fartyget  anlöpa hamnen.

Ett norskt lastfartyg med över 800 svenskar som evakuerades från Libanon igår, har idag kommit till Larnacas hamn på Cypern. Fartyget var framme tio timmar efter att det hade lagt ut från hamnen i Beirut.

Normalt skulle det ha tagit mellan sex och åtta timmar, men fartyget fick ta en annan rutt efter önskemål från israelerna som kontrollerar farvattnen, säger norska UD:s representat ombord på fartyget.
Av de drygt 800 svenskar som kom med fartyget är ingen allvarligt skadad, enligt Räddningsverket. En gravid kvinna fördes till sjukhus för observation.