Pappor tar ut mer föräldraledighet

Papporna i Herrljunga och Vårgårda tar ut mest föräldraledighet i Sjuhärad, 15,5 % av dagarna. Snittet i Sverige ligger på 14,4 % eller 69 dagar. Det är högre än någonsin men ändå en bit från jämställdhet.
I Sjuhärad har det länge varit papporna i Herrljunga som tagit ut mest föräldraledighet, ett tag tog papporna där ut 19 % av föräldraledigheten. Nu har försäkringskassan slagit ihop siffrorna och Herrljunga räknas tillsammans med Vårgårda och Alingsås och då blir siffran 15,5%. Men det är fortfarande högst i Sjuhärad. I Mark, Svenljunga och Bollebygd tar papporna ut 14,2 % av föräldraledigheten och i Borås 14 %. Sämst är papporna i Ulricehamn och Tranemo där de bara utnyttjar 13,1 % av dagarna. Målet för försäkringskassan är att papporna i år ska ta ut 14 % av föräldraledigheten, ett mål man alltså redan nått. Sen årsskiftet finns regler om att respektive föräldrar måste ta ut två månader vardera, Resultatet går inte att se än, men det kan bidra till en ökning av pappornas föräldraledighet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".