Dålig kvalitet på frukt och grönt

Frukt och grönsaker i svenska butiker håller dålig kvalitet. Vattniga, lågt näringsinnehåll och smaklösa. Det visar en undersökning som Svenska Dagbladet har låtit göra. För tio år sen fanns fler lokala producenter av frukt och grönt till exempel till Coop i Borås, berättar Mikael Rönntoft, som finns vid grönsaksavdelningen där i sommar.

Dålig kvalité, alltså dåliga näringsvärden och för mycket vatten, ger dålig hållbarhet. Mer exklusiva frukt- och grönsakshandlare verkar inte heller ha bättre frukt. De stora kedjornas resultat var ungefär likvärdiga. Billigare Willys klarade sig lika bra, eller dåligt snarare, som ICA till exempel.

Inga av de stora kedjornas frukter och grönsaker uppfyllde kraven som ställs av juicetillverkare - en användbar standard som kräver ett visst näringsinnehåll. Att det är så skulle kunna bero på att konsumenter inte är tillräckligt kvalitetsmedvetna.