Rättegång mot bolagsplundrare

Rättegången mot en 54-årige boråsare som misstänks för att ha plundrat ett bolag på drygt 1 miljon kronor har inletts. Mannen greps nyligen efter att hållit sig gömd i sex år.
Den tre dagar långa tingsrättsförhandlingen mot den 54-årige boråsare som misstänks för att ha plundrat ett bolag på drygt en miljon kronor startade igår. Mannen har hållit sig gömd sen våren 1996, men greps för några månader sedan i Danmark efter att ha varit häktad i sin frånvaro under många år. Han är nu misstänkt för grov oredighet mot borgenärer. Företaget som tillverkade och sålde rengöringsmedel hade sitt säte i Varberg och försattes i konkurs med över 1,8 miljoner i skulder i maj 1996. Men innan konkursen var ett faktum hade sammanlagt sex lastbilar hunnit flytta både lager och inventarier till en lokal i Nibe i Danmark. Bolaget plundrades enligt åklagaren på sammanlagt en miljon kronor innan den stundande konkursen. Men den åtalade 54-åringen nekar till anklagelserna. Han hävdar att bolaget inte var i någon ekonomisk kris utan bara led av tillfälliga betalningssvårigheter, och anledningen till att varulager och inventarier förflyttades ska ha varit en tvist mellan honom och hyresvärden. Hyresvärden ska ha hotat 54-åringen så till den grad att mannen kände sig tvingad att gå under jorden. Själva verksamheten bedrevs sedan vidare i ett nytt danskt företag. Allt enligt den åtalade 54-åringen. Tingsrättsförhandlingarna fortsätter idag med vittnesförhör och målet väntas avslutas på måndag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".