Polisens larmcentral får kritik

-Situationen är oacceptabel, säger Anne-Marie Ekström, folkpartistisk riksdagsledamot från Borås, som är kritisk mot centraliseringen av polisens larmcentral.

Larmcentralen flyttades från Borås till länskommunikationscentralen i Göteborg för 2 år sedan. Anne-Marie Ekström(fp) skriver att flytten har skapat problem i brottsbekämpningen i Borås med omnejd. 

Hon nämner en misshandel i Kinna under fredagsnatten för en vecka sedan som exempel på en händelse som hade kunnat undvikas. Då ringde en ordningsvakt i Kinna förgäves 112 när det uppstod vilt slagsmål i centrala Kinna. Till slut fick han lägga på, utan att ha fått prata med någon polis, och ingripa själv.

Anne-Marie Ekström ställer nu en skriftlig fråga till justitieminister Tomas Bodström om vad han tänker göra åt saken.

Dels menar Anne-Marie Ekström att tillgängligheten till larmcentralen är för dålig, ordningsvakten i exemplet från Kinna satt i telefonkö i 5 minuter innan han gav upp och själv ingrep. Dels menar hon att de som svarar på länskommunikationscentralen i Göteborg har dålig koll på Sjuhärad och att dettta påverkar polisens ingripande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".