Fler överger gravplatser

Allt fler gamla gravplatser återlämnas till kyrkogårdsförvaltningen i Borås. För ett par år sedan var det runt 40 gravplatser per år som återlämnades, förra året var det 94.

Maria Andersson, planeringssekreterare på Borås kyrkogårdar, tror att synsättet har förändrats, och att människor inte tycker att det är lika skamligt lämna igen en gravrätt. Innan har det varit tabubelagt att erkänna att man inte kan eller vill ta hand om gravplatsen.

En annan anledning till att en gravplats kan återgå till kyrkogårdsförvaltningen är att graven är vanvårdad. Förra året återlämnades 98 gravar på grund av vanvård. Men det ska ha gått minst 25 år sedan jordsättningen för att en gravplats ska återlämnas. Och om den används igen gräver man inte upp den gamla graven.

Endast 20 procent av de som begravdes i Borås förra året gravsattes i kista. Kremering är det vanligaste alternativet idag. Askan kan läggas i en urna eller spridas en i minneslund, och minneslunder blir allt vanligare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".