Sossarna misströstar i centerland

Varken i Svenljunga eller Tranemo vågar socialdemokraterna riktigt tro att de ska kunna bryta centerpartiets mycket långvariga politiska dominans i valet om en månad. Men Eva-Karin Haglund som är socialdemokraternas förstanamn i Tranemo räknar ändå med att partiet ska locka fler väljare än förra valet.

En centerpartist sitter alltid på den ledande politiska posten, som kommunstyrelsens ordförande, så har det varit i både Tranemo och Svenljunga ända sedan 70-talet. 

Eva-Karin Haglund i Tranemo tror att löftet att göra grupperna i barnomsorgen mindre ska locka väljare bland barnfamiljer. Tranemo har råd - de borgerliga med centern i spetsen är onödigt sparsamma, tycker hon.

Socialdemokraterna i Svenljunga vill bland annat lägga extra pengar i andra änden av ålderstrappan - på äldreomsorgen. Löftet om fler heltidstjänster för vårdpersonal går socialdemokraterna ut med i båda kommunerna. 

Stefan Carlsson, socialdemokraternas framtidsman i Svenljunga, i den minimala partiexpeditionen där trängs kampanjmaterialet i lådor. Tron på ett bra val måste han ju ha, fast något maktskifte står knappast för dörren.

Kennet Öhlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".