Poströstning inte aktuellt

Snart är det val - och redan från och med nästa onsdag går det att rösta för den som vill.
Men det är inte på posten du kan rösta, utan på andra platser runt om i Sjuhärad, såsom kommunkontor och bibliotek.
Vi ska tillägga att det även går att rösta via lantbrevbäraren.

Det är kommunerna som sköter förhandsröstningen, nu när posten är ur räkningen. Och kommunerna har hittat olika lösningar för att ge väljare möjlighet att rösta i förskott.

Kommunkontor och bibliotek är vanliga platser. I till exempel Mark går det att rösta på många bibliotek veckorna före valet.
Vårgårda bjuder in till medborgarkontoret,
Ulricehamn till stadshuset.
Borås har en valstuga på Stora torget där det går att rösta. Kommundelskontor eller bibliotek i varje kommundel är öppna för röstning.

Detta är bara några smakprov. Valmyndigheten har hela listan på sin hemsida - landet runt med tider, platser, adresser och allt: www.val.se eller ring din kommun så får reda på vart du kan gå.

Man måste heller inte gå till någon lokal i sin hemkommun. Man skulle till exempel kunna kvista in på biblioteket på Astrid Lindgrens allé i Trelleborg eller öka spänningen i livet lite genom att försöka genskjuta en rullande vallokal i form av bokbussen i Göteborg. Är bara legitimationen och röstkortet med så är det bara att rösta med start 30 augusti.

Ungefär tre väljare av tio brukar rösta i förskott. Allra flest gjorde det i valet 1985 när postkontoren fortfarande var riktigt vanliga. Nu fundera statsvetarna på vad som kommer att hända när poströstning byts mot kommunkontor, bibliotek och en hel del andra lokaler.

Blir det en förändring som vi väljare hänger med på, eller minskar valdeltagandet på grund av förändringen? 
En undersökning som tidningen Dagens samhälle har gjort visar att i de flesta av landets kommuner blir det lika många eller fler ställen att gå till för att förhandsrösta, jämfört med förra valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".