Bostadsområde hotar miljön

Planerna på ett nytt stort bostadsområde vid Barrsjön i Kinna kan komma i konflikt med miljön. Miljönämnden i Mark markerar nu flera invändningar för att området ska kunna bebyggas. 40 villor är planerade kring sjön som är en reservvattentäkt och ligger i norra delen av Kinna.

Det planerade bostadsområdet ligger bara något hundratal meter från Barrsjön som är en dricksvattentäkt som ska kunna försörja centralorten om andra vattentäkter slås ut. Skyddsområdet kring sjön som kommer att göras om inom några år gör att det blir begränsningar. Ytvattnet får exempelvis inte rinna ut i sjön. Gamla boråsvägen går också utefter området och risk för störande buller finns och dessutom går en kraftledning bara trettio meter från planerade hus.

Miljönämnden har i en skrivelse radat upp flera omständigheter som måste beaktas vid planeringen som nu kommer att fortsätta.

Pär Sandin 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".