Gränsen för mammografi sänks

Senast år 2008 sänks lägsta åldern för mammografi från 45 till 40 år i Västra Götaland.
Det lovade regionstyrelsen för ett år sedan, och det löftet infrias nu. I sjukvårdsbudgeten för nästa år finns en beställning på mammografi för alla kvinnor mellan 40 och 69 år.
Jonas Andersson är folkpartistisk ordförande i regionens Hälso- och sjukvårdsutskott:

För ett år sedan visade en kartläggning att Västra Götalandsregionen liksom en tredjedel av alla landsting i Sverige inte erbjöd mammografi till kvinnor över 40, trots att socialstyrelsen rekommenderar det.

78.000 kvinnor lever med bröstcancer i Sverige. Och det är den vanligaste dödsorsaken för kvinnor mellan 35 och 55 år. Mammografi minskar dödligheten med 20 till 30 procent.

Och nu ska alltså Västra Götaland börja följa socialstyrelens rekommendationer. Att man inte gjort det hittills skyller Jonas Andersson på resursbrist och personalbrist.

Ninia Egnell är ordförande i bröstcancerföreningen Johanna i Göteborg och Bohuslän, och hon har kämpat för utökad mammografi länge. Hon är glad över beskedet.

Men Ninia Egnell fortsätter kämpa, för socialstyrelsens rekommendationer säger också att alla kvinnor ska få mammografi upp till 74 års ålder. I västra götaland får man sista kallesen vid 69.

Regionrådet Jonas Andersson säger att 70-74 åringarna är nästa steg i utökningen av mammografi. Senast år 2010 ska de också börja kallas rutinmässigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".