Trögt med hjälp för handikappade

Bara en enda kommun i Sjuhärad, Borås, har en plan för hur man skall åtgärda hinder som gör det svårare för handikappade att ta sig fram i samhället. Det visare en granskning som DHR har gjort.
Innan 2010 ska landets kommuner ha åtgärdat alla hinder som gör det svårare för handikappade att ta sig fram i samhället, det bestämde riksdan för två år sen. Det kan till exempel röra sig om höga trottoarkanter eller dörrar utan automatisk öppnare, som alltså ska vara borta om åtta år. De handikappades riksförbund, DHR, har kontrollerat hur arbetet går i landets kommuner. I Sjuhärad är Borås den enda av kommunerna som har tagit fram en plan för hur man ska göra kommunen lättare för handikappade att leva i. Tre av kommunerna, Svenljunga, Tranemo och Bollebygd har inte svarat alls. Borås, tillsammans med Vårgårda och Mark är dom som överlag har kommit längst. Trots att Vårgårda och Mark inte har någon plan för hur anpassningen ska göras, uppger dom att dom har inlett arbetet och tror sig vara klara till 2010. Ulricehamn däremot har inte inventerat vilka hinder som finns. Man har inte någon plan för hur arbetet, som alltså inte är påbörjat, ska gå till och vet inte ens om dom kommer att vara klara till till riksdagens deadline 2010.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".