Skolval nästan som på riktigt

Det drar ihop sig till val också i skolorna i Sjuhärad. Omkring 10 000 elever mellan 13 och 19 år har rösträtt i de Sjuhäradsskolor som hittills har anmält sig för att vara med i det landsomfattande skolvalsprojektet.

Under nästa vecka ska eleverna på så där 1500 högstadie- och gymnasieskolor runt om i landet få känna på hur det är att rösta.

Det liknar det riktiga valet, med valsedlar, kuvert och röstsammanräkningen.

Också i samband med valet 2002 hölls skolval. Den gången röstade över en kvarts miljon elever - och även om deras röster inte påverkar direkt, genom att det ena eller det andra partiet blir större eller mindre i riksdagen - så finns det nog anledning för vuxna politiker att fundera.

Vad händer när eleverna får sin rösträtt på riktigt?

Socialdemokraterna hade till exempel i förra skolvalet mycket svårare att locka tonåringarna, än de vuxna. Nästan 40 procent i vuxenvalet, men bara 26 procent i skolvalet, medan både vänstern och miljöpartiet då var dubbelt så stora bland tonåringar jämfört med vuxna.

Resultatet av årets skolval får vi veta först efter att vallokalerna har stängt i vuxenvalet på söndagskvällen den 17:e.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".