Dålig hjälp för transsexuella i regionen - stor risk för självmord

Transsexuella i Västra Götaland får inte den vård de behöver. Transsexualitet kan leda till psykiska problem och för många kan alternativet till vård och könsbyte, vara självmord.

För att en transsexuell person ska få byta kön - för många den enda lösningen - krävs en utredning, som tar mellan två och tre år. Och innan fanns alltså ett särskilt utredningsteam som satt i Mölndal, men när den ansvarige läkaren slutade för ett par år sen, tillsattes aldrig någon ny, och nu är det upp till regionens olika sjukhus att ta hand om saken bäst de kan.

Nu är de transsexuella hänvisade till den vanliga psykvården på respektive sjukhus. Och det är inte bra, menar Lise-Lotte Risö Bergerlind, chef för psykiatrin i Södra Älvsborg. Enligt henne har man länge inom psykiatrin velat återinföra en särskild utredningsgrupp för de transsexuella patienterna.

Monika från Borås har redan bytt kön, för hon sökte vård i rätt tid innan utredaren slutade. Men trots att hon själv fått hjälp har hon engagerat sig, och haft kontakt med politikerna i regionen för att göra dem uppmärksamma på problemet. Monika menar att det är viktigt att få ett bra bemötande när man väl vågar söka hjälp. Riskerna med att inte få hjälp är att man till slut kan må så dåligt att man tar sitt liv. Lise Lotte Risö Bergerlind bekräftar att självmord är vanligt i den här gruppen.

Victoria Ramalho

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".