Privatpersoner tjänar pengar på skrotbilskampanj

Skrotbilskampanjen har lett till att kommunerna och skrotägarna luras på stora summor. Det handlar om personer som skrotar bilar som egentligen kampanjen skulle ha tagit hand om - och på det sättet tjänar de stora pengar skattefritt.
Skrotbilskampanjen har gått ut på att allmänheten har kunnat anmäla skrotfärdiga bilar som sedan hämtats gratis till skrotning. En bilskrotaren som vill vara anonymn säger att detta inte är några engångsföreteelser, utan att det handlar om personer som har satt i system att åka runt till folk och ta skrotbilen mitt framför näsan på kampanjens skrotare. Bilägaren skriver över bilen på personen som kan åka till skroten med bilen, och stoppa skrotpremien direkt i fickan. Och eftersom den är skattefri för privatpersoner, så är det som det ser ut idag helt lagligt att göra såhär. Nu har mannen och hans kompanjon anmält förhållandet till skatteverket för översyn, för det här är något nytt i branschen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".