Valsedlar i Mark otydliga

Valnämnden i Mark får kritik för att ha missat viktig information till väljarna. Kritiken gäller informationen om vilka kandidater som får stå på valsedlarna.

Det är ett nystartat parti, Sjukvårdspartiet i Mark, som anser att informationen är för dålig. Det handlar om skillnaden mellan registerade och icke registrerade partier. Nystartade partier, som till exempel sjukvårdspartiet i Mark, har kanske inte hunnit komma in med sin registrering till valnämnden.

På Sjukvårdspartiet i Marks valsedlar får man skriva till ett namn om man inte är nöjd med de kandidater som redan står där. Men för registerade partier gäller att man bara får kryssa för ett namn som redan står på valsedeln. Är partiet registrerat står det på valsedeln, men det kan vara svårt att se. Står det att man bara får kryssa för någon av de anmälda kandidaterna är partiet registrerat. Men står det bara ”någon av kandidaterna”, då är partiet inte registrerat och det är fritt fram att skriva till en kandidat om man inte är nöjd med de förtryckta.

Marks valnämnd har uppmärksammat det här själva, och tar kritiken på allvar:

- Även om man sitter i valnämnden är man ju inte jurist och expert på allting, säger Mona Stenström, ordförande för valnämnden i Marks kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".