Sommartorsdagarna håller ljudnivån

Ljudnivån under sommartorsdagarna på torget i Borås överstiger inte Socialsstyrelsens gränsvärden, som den gjort tidigare somrar. Åtminstone inte i torsdags, då kommunen för första gången denna sommar mätte bullernivån på torget under kvällen.
Ett evenemang för barn får nämligen inte överskrida 90 dB i medeltal. I torsdags uppmätte kommunen under kvällen i snitt 99,5 dB från sin plats nära scenen på torget, därmed precis under 100 dB som är medelgränsvärdet för vuxna och ungdomar. Högsta tillåtna enskilda mätvärde är 115 dB - i torsdags uppmätte kommunen som högst 114. Därmed verkar arrangörerna av sommartorsdagarna ha tagit till sig tidigare somrars kritik då gränsvärdena överskridits. På miljöskyddskontoret är man därmed nöjda men arrangörerna kan inte känna sig säkra för det, det kan mycket väl hända att kommunen går ut och mäter bullernivån under fler sommartorsdagar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".