Bodaelever gick mot strömmen

Sverigedemokraterna lockade många unga i skolvalet i flera av orterna kring Borås. Mellan 6 och 11 procent procent fick partiet på skolorna i Viskafors, Dalsjöfors och Fristad.
Men på Borås kanske mest blandade skola, Bodaskolan, med både Hässleholmen och Brämhult som upptagningsområde, nådde partiet inte ens 2,5 procent.

Sverigedemokraterna har egentligen inte haft någon särskilt påtaglig dragningskraft på ungdomarna som röstade i skolvalet i Borås.
I somras presenterade Aftonbladet en undersökning som fick stort genomslag. Den undersökningen påstod att (sd) lockade nästan 12 procent av Sveriges unga, men redan då varnade till exempel Göteborgsposten på ledarplats för att undersökningen inte var rättvisande.
Och det var den inte. Något riksdagsparti hade det inte blivit av (sd) om de unga i och kring Borås hade fått bestämma - det räcker inte ett genomsnitt på 3,7 procent till. Men olika skolor har alltså röstat mycket olika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".