Nordea varnar bankomatkunder

Nordea varnar nu sina bankomat-kunder för ligor som härjar i Västsverige. Ligorna länsar privatpersoners konton när de ska ta ut pengar. Brottslingarna använder sig av flera olika metoder, där den så kallade loopen är den senaste.
Ligan kilar in en klibbig remsa i kortläsaren, som gör att bankomatkortet fastnar. Och det är när kunden inte får ut sitt kort som den välklädde mannen - från ligan - dyker upp. Han är mycket hjälpsam, och ber kunden slå sin kod en gång till. Han noterar siffrorna, och när kunden gett upp och lämnat platsen, slår han till. Han vet hur han ska få ut kortet, han slår koden och länsar kontot. Loopen, är bara en av alla de metoderna som ligorna använder sig av, och under sommarhalvåret jobbar de som intensivast. Nu tar Nordea i med krafttag för att tillsammans med polisen försöka sätta stopp för bankomat-skojarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".