Kyrkogårdschefen Jan-Olof Hägmark vid en grav som behöver renoveras. Foto: Jan-Åke Thorell

Gravplatser återanvänds

Svenska kyrkan i Borås ska börja återanvända gamla gravplatser på Sankt Ansgars kyrkogård. Samfälligheten har fått 1,3 miljoner kronor i bidrag från stiftet för att rusta upp gamla gravplatser och samtidigt göra iordning gravplatser som inte längre används. På så sätt blir det upp emot 500 nya gravplatser centralt i Borås.

Av de 500 gravplatserna på Sankt Ansgars kyrkogård är det cirka 150 som inte längre används. Genom att renovera och återskapa gamla gravramar - och dela upp gravplatser som såtts igen i mindre enheter - kan det här arbetet ge plats för cirka 500 nya urnor.

Det gör att till exempel den stora Sankt Sigfrids kyrkogård inte behöver byggas ut så mycket - och ändå räcka till år 2050.

Och arbetet med att renovera och återanvända gravplatserna på Sankt Ansgars kyrkogård är bara början på flera förändringar och förbättringar som är på gång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".