Kreativa handskrivna röster

Bamsepartiet, Rixpartiet och Barnens Parti - det är partier som inte finns, eller i alla fall inte ställer upp i de allmänna valen. Men i Sjuhärad har de fått röster ändå, det visar sig nu när sluträkningen av rösterna är klar.

De handskrivna röstsedlarna till riksdagsvalet är drygt 550 i hela landet. Människor har röstat på partier eller namn efter eget huvud. I Borås fick Norrmalms Befrielsefront en röst, och både i Ulricehamn och Marks kommun har någon röstat på Jesus.

Rixpartiet är populärast i Borås med två röster mot bara en i Mark och en i Tranemo.

Andra som fått enstaka röster i Sjuhärad är Askungen och Lilla My.

Men här ryms också röster som säkert var menade att läggas på partier som finns, t ex Kommunistiska Partiet och Feministiska Partiet. Men på handskrivna röstsedlar kan partinamn ha uppfattats fel, eller stavats fel, och då hamnar de inte på rätt plats i sammanräkningen.

En som sedan många val tillbaka alltid får röster är Kalle Anka. Trots en föga ansträngande valrörelse får den kända ankan 10 röster i riksdagsvalet i Sjuhärad i år, och passerar därmed partier som faktiskt finns, och ställde upp för val till riksdagen, t ex Rättvisepartiet Socialisterna, och Linda Rosings Unika Partiet. De fick bara två röster var i Sjuhärad.