Jämnt mellan könen i fullmäktige efter valet

Det är inte långt kvar till en helt jämn könsfördelning i kommunfullmäktige i Sjuhäradskommunerna. När de nya politikerna nu är utsedda efter valet visar det sig att 46 procent är kvinnor, och därmed 54 procent män.

Det rör på sig när det gäller valda kvinnor och män. Det visar Radio Sjuhärads jämförelse av valet i år och valet för åtta år sen, 1998. Då var fyra av tio, 40 procent, av alla politiker i fullmäktige kvinnor. Nu ligger den siffran på 46 procent.

Den mest anmärkningsvärda uppryckningen står Tranemo kommun för. Tillsammans med Mark kan Tranemo tveklöst utropas till Sjuhärads mest  jämställda kommun när det gäller fullmäktigepolitiker. 51 procent kvinnor, 49 procent män. Alla de större partierna ligger dessutom mycket nära helt jämn könsfördelning. Det är en anmärkningsvärd uppryckning jämfört med valet för åtta år sen - då Tranemo var sämst i Sjuhäradsklassen med bara 35 procent kvinnor. Annat är det i grannkommunen Svenljunga. Där händer nästan ingenting. Runt 40 procent kvinnor nu, runt 40 procent då. Båda de stora borgerliga partierna, centern och moderaterna, går mot trenden i Sjuhärad, och har blivit allt mer mansdominerade. Som något slags motvikt blir centerns Eva Johansson kommunstyrelsens ordförande i Svenljunga, och kvinnor på den posten hör definitivt inte till vanligheterna i Sjuhärad.