Nytt stort vägprojekt i Borås

Snart står den nya Bäckeskogsleden klar i Borås. Då är det dags för kommunens nästa stora vägprojekt: Sjöboleden. Leden ska minska olycksriskerna och skona Sjöboborna från trafikbuller.

Vägen ska dras från Djurparkens entré, genom parken, som delvis måste flyttas, under Herrljungajärnvägen och ansluta till Fristadvägen igen vid före detta gummifabriken.

De här planerna fanns i mitten av 90-talet också, men då hade vare sig vägverket eller kommunen några pengar.

Nu har kommunen pengar och har redan använt sig av dem när man bekostat Bäckeskogsleden som också den egentligen är vägverkets ansvar.

Men nu har ytterligare en faktor tillkommit: Götalandsbanan, järnvägen Göteborg - Stockholm, som också den ska korsa Sjöboleden. Men den ligger mer än 15 år in i framtiden, och så länge kan inte Borås vänta, säger kommunens utredare Bengt Himmelmann.

Borås kommunstyrelse väntas på måndag beordra att Sjöboleden ska börja utredas. Såväl majoritet som opposition verkar positiva till att kommunen betalar om inte Vägverket vill och kanske kan den här vägen stå klar inom tre-fyra år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista