Besparingar ger orättvis medicinering

Den som är sjuk och vårdas på sjukhus får inte alltid den senaste och bästa medicinen. För även om utvecklingen inom läkemedelsindustrin går snabbt framåt, har inte alla sjukhus och kliniker råd att köpa in de nya medicinerna. Detta leder till orättvisor och för att råda bot på det behövs mer pengar och tydligare riktlinjer. Det tycker Tor Ekman verksamhetschef och specialist inom cancervård.

Kostnaderna för läkemedel varierar kraftigt. De nya mediciner som tas fram är bättre men ofta dyrare. I nuläget ska varje klinik eller sjukhus själv bestämma vilka läkemedel som ska användas efter egen budget. Med andra ord, i Borås kan det finnas bättre mediciner än i Skene eller tvärtom beroende på vad som prioriteras. Att sjukhusen själva ska bestämma hur mycket som ska satsas på mediciner innebär ofta att klinikerna tvingas välja de billigare och sämre läkemedel som finns till buds säger Tor Ekman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".