Restauranger bryter mot nya regler i Ulricehamn

Många restauranger och livsmedelsföretag i Ulricehamn behöver göra stora upprustningar.

Det visar sig nu när miljöinspektörer börjat sina kontroller enligt dom nya EU-regler som infördes vid årsskiftet.

Flera av dom som hanterar livsmedel måste investera och förändra för att kunna fortsätta med sin verksamhet.

Miljöinspektören Lena Jonsson i Ulricehamn har kunnat konstatera att många att dom hon besökt inte lever upp till kraven.

- Det är slitna lokaler, trasiga mattor och rostig utrustning. Det har varit bristande underhåll, säger Lena Jonsson. 

Bakgrunden till de nya EU-reglerna är de skandaler med läkemedelsrester, galna kosjukan och liknande som varit de senaste åren. Under mottot ”från jord till bord” ska nu ska livsmedelsföretagen få ett större eget ansvar.

Kommunernas miljöinspektörer ska kontrollera hela verksamheten och inte bara själva lokalerna. Arbetet har nyss börjat, men det står redan klart att det på många håll krävs stora investeringar.

- Dom måste nu börja renovera sina lokaler, säger Lena Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista