Skogsägare anmäls - riskerar böter

Tre skogsägare i Svenljunga- och Markskommuner riskerar böter för att ha lämnat obearbetat virke kvar i skogen efter stormen Gudrun.

Skogsstyrelsen tar detta krafttag och anmäler skogsägarna till åklagaren för att försöka hindra att den fruktade skadeinsekten granbarkborren sprider sig.

Bland annat med hjälp av flygningar över Sjuhärad har skogsstyrelsen letat efter virke som ligger kvar obearbetat i markerna efter stormen.

I somras rapporterade vi om resultatet - flera hundra markägare i Sjuhärad hade då blivit uppmanade att skyndsamt röja upp efter stormen.

Något senare i augusti gav sig skogsstyrelsen ut i skogarna och konstaterade att tre skogsägare i Sjuhärad inte hade följt uppmaningarna.

Därför är dessa skogsägare i Marks och Svenljunga kommuner nu anmälda till åklagare, misstänkta för brott mot skogsvårdslagen.

Några ytterligare anmälningar av den här typen ska inte komma, enligt Lars-Erik Nilsson på skogsstyrelsen. De allra flesta markägarna har gjort det lagen kräver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista