Orhan Pamuk. Foto: Pressens Bild

Turkisk författare får nobelpriset

Nobelpriset i litteratur går i år till den turkiske färfattaren Orhan Pamuk. Akademiens motivering lyder: ”som på spaning efter sin hemstads melankoliska själ har funnit nya sinnebilder för kulturernas strid och sammanflätning”, enligt Svenska Akademiens motivering.

Orhan Pamuk födde den 7 juni 1952 i Istanbul i en välbärgad familj. Han har skrivit flera romaner och fick sitt internationella genombrott med Den Vita Borgen, som gavs ut på svenska 1992.

Hans senaste roman, Snö, gavs ut på svenska förra året. Den utspelar sig på 1990-talet i en graänsstad mellan det osmanska och ryska riket.

Pamuk blev uppmärksammad när han som förste författare i den muslimska världen offentligt fördömde fatwan mot Salman Rushdie. Han tog också ställning för sin turkiske kollega Yasar Kemal när denne åtalades 1995.

Pamuk har själv åtalats för att ha sagt att 30 000 kurder och en miljon armenier dödats i Turkiet. Åtalet lades dock senare ner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".