Morgan Hjalmarsson (fp)

Hjalmarsson hotad på tronen

Morgan Hjalmarsson är hotad som folkpartiets kommunalråd i den styrande borgerliga majoriteten i Borås. Utmanaren heter Anna Svalander, som fick dubbelt så många personkryss i valet. Om knappt två veckor avgör folkpartiets medlemmar vem som får posten.

Under fyra år har Morgan Hjalmarsson varit folkpartiets främsta ansikte i Borås, men när posterna snart ska fördelas är det är inte givet att han får sitta kvar.

På valsedeln stod han på första plats, men tvåan på listan var Anna Svalander. Hon drog på med en omtalad personvalskampanj, som gav utdelning i form av över 500 personkryss, jämfört med Hjalmarssons dryga 200.

Det är just de här två personerna som själva har deklararerat att de vill ha kommunalrådsposten.

Den 25 oktober avgör medlemmarna i folkpartiet hur det blir. Till dess ska ett huvudförslag plockas fram - och bland de många aspekter som ska avvägas finns bland annat mansdominansen på de tre ledande posterna på den borgerliga sidan.

Björn Bergquist, Morgan Hjalmarsson och Björn Wahllöf har haft posterna i fyra år. Den nya uppställningen: Moderaten Björn Bergquist lär bli kvar, kristdemokraterna väljer enligt vad Radio Sjuhärad erfar Karl-Gustav Drotz. Då blir det så, att samtidigt som folkpartiets medlemmar bestämmer vem som är mest kompetent att bli kommunalråd, så avgör de också om mansdominansen består.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".