Högre krav på regionens ambulansvård

Sjukvården i hela landet håller på att arbeta intensivt för att förbättra ambulansvården. Detta för att klara nya krav från socialstyrelsen. Men Västra Götalandsregionen har längre väg att vandra än många andra landsting.
Sjukvården i ambulanserna blir bättre och bättre. De allra första ambulanserna var bara transportfordon, för att den sjuke eller skadade skulle komma till doktorn. Men alltmer av vården börjar numera redan i ambulansen och ambulanspersonalen klarar av allt mer komplicerade saker. Och om tre år höjs kraven ännu mer. Då måste den som hanterar läkemedel i ambulansen vara lägst sjuksköterska. Och just nu pågår därför ett intensivt arbete runtom i landet för att rekrytera och utbilda ambulanspersonal för att möta kraven. Det visar en kartläggning som socialstyrelsen har gjort. Men enligt den kartläggningen är Västra Götalandsregionen inte att av de åtta landsting som ligger bäst till för att klara kraven just nu. I dessa åtta landsting är redan idag cirka hälften av ambulansvårdarna sjuksköterskor, men i Västra Götaland är bara var tredje det. Det pågår dock en omfattande utbildning i Västra Götaland för att skaka fram de cirka 100 ambulanssjuksköterskor som behövs till år 2005.Och från socialstyrelsens sida är man övertygad om att även ambulanserna i Västra Götaland kommer att klara de nya hårdare kraven i tid.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".