Dom om fildelning av musik

I dag kommer den första domen i landet när det gäller fildelning av musik. Det är en 44-årig boråsare som misstänks ha delat ut musik på nätet.

Domen kan vara avgörande för den fortsatta jakten på fildelare. Fildelning har prövats ett par gånger förr, bland annat i Borås, men då handlade det om film.

Det är organisationen IFPI som har anmält mannen. Det har gått till så att de gick in i ett fildelningsnätverk och laddade hem musik ifrån 44-åringen.
44-åringen hade 13 000 låtar i sin dator, men åtalet gäller bara fyra av dem, eftersom det är de fyra som man faktiskt provat att ladda ner innan tillslaget mot mannen.
I tidigare fall, när det gällde film, har domen blivit böter. Åklagaren yrkar här på villkorlig dom, eftersom han menar att det handlar om fler filer än i tidigare fall.
Då har det rört sig om en film, nu gäller dt fyra låtar.
Men det som gör fallet så intressant för musikbranschen är att om rätten skulle döma till villkorlig dom, som är ett allvarligare straff än böter, så skulle det betyda att polis och åklagare har rätt att begära ut IP-adresser, ett slags ID-nummer för en dator, från internetleverantörer som t.ex. Telia. 
Det skulle göra det lättare att sätta dit fildelare.

Sammanlagt har 30 personer i landet polisanmälts för att sprida musik på nätet. förutomfallet i borås , dör dom faller idag, är ytterligare två fall behandlade. I ett pågår förundersökning och det andra har lagts ner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".